Naar hoofdinhoud gaan
Heb je een blok ingesteld dat je op meerdere documenten wilt gebruiken, zoals een opgemaakte juridische voettekst, een retourmelding of een rij kolommen met je contactgegevens? Sla het dan één keer op en gebruik het opnieuw. Je kunt een opgeslagen blok op twee manieren invoegen:
  • Als kopie: het sjabloon krijgt een eigen kopie die je vrij kunt aanpassen. Latere wijzigingen aan het opgeslagen blok hebben er geen invloed op.
  • Als gedeelde sectie: het sjabloon toont het opgeslagen blok zelf. Pas je de gedeelde sectie één keer aan, dan wordt elk sjabloon dat hem gebruikt bijgewerkt.

Voordat je begint

Opgeslagen blokken horen bij de visuele editor. Gedeelde secties zijn een aparte functie van je abonnement (Gedeelde secties). Beide hangen af van je abonnement; zie Beschikbaarheid van de visuele editor per abonnement.

Een blok opslaan

  1. Selecteer het blok, of open het menu van de greep op de pagina.
  2. Kies Opslaan als blok….
  3. Vul een Naam in en sla op.
Een Kolommen-blok wordt opgeslagen samen met de blokken in de kolommen. Het blok verschijnt onder Opgeslagen blokken in het palet van elk visueel sjabloon.

Een opgeslagen blok invoegen als kopie

Klik in het palet, onder Opgeslagen blokken, op het opgeslagen blok om het onder de selectie toe te voegen, of sleep het naar de pagina. De kopie is een gewoon blok in dit sjabloon.

Een opgeslagen blok invoegen als gedeelde sectie

  1. Open in het palet, onder Opgeslagen blokken, het menu van het opgeslagen blok.
  2. Kies Invoegen als gedeelde sectie.
Het blok op de pagina is een Gedeelde sectie. Opgeslagen blokken die als gedeelde sectie worden gebruikt, hebben een label Gedeeld in het palet.

Een gedeelde sectie wijzigen

  1. Selecteer de gedeelde sectie. Het tabblad Inhoud toont welk opgeslagen blok erin staat en Shared with: de sjablonen die hem gebruiken.
  2. Klik op Gedeelde sectie bewerken en wijzig de instellingen.
  3. Klik op Save for all templates en bevestig.
Elk sjabloon dat hem gebruikt krijgt een nieuwe versie in de geschiedenis, met het label Gedeelde sectie. Wanneer de wijziging live gaat, hangt af van Publiceren vereisen (Instellingen › Documenten en afdrukken):
  • Uit: elk sjabloon dat hem gebruikt wordt meteen bijgewerkt. Heeft een sjabloon nog een concept, dan krijgt ook dat concept de wijziging.
  • Aan: de wijziging komt in het concept van elk sjabloon, en een sjabloon zonder concept krijgt er een. Klanten, exports en afdrukken blijven de gepubliceerde versies gebruiken tot je elk sjabloon publiceert. Dat staat ook in de bevestiging en in de melding na het opslaan. Het sjabloon dat je bewerkt toont meteen het nieuwe concept, en je niet-opgeslagen wijzigingen blijven behouden. Zie Werken met concepten via Publiceren vereisen.
Een gedeelde sectie met kolommen kun je niet op deze manier bewerken. Ontkoppel hem, bewerk hem en sla hem opnieuw op als blok.

Een gedeelde sectie ontkoppelen

Selecteer hem en klik op Ontkoppelen. Hij wordt een kopie in alleen dit sjabloon, die je daarna vrij kunt bewerken. Andere sjablonen blijven de gedeelde sectie gebruiken.

Een opgeslagen blok hernoemen of verwijderen

Open het menu van het opgeslagen blok in het palet en kies Naam wijzigen of Verwijderen. Verwijderen haalt het weg uit je opgeslagen blokken; sjablonen die het als kopie hebben ingevoegd, houden hun kopie. Een opgeslagen blok dat sjablonen als gedeelde sectie gebruiken, kun je niet verwijderen: ontkoppel het eerst in die sjablonen.

Goed om te weten

  • Een gedeelde sectie ziet eruit als het opgeslagen blok. Per sjabloon kun je alleen de breedte en de afstand instellen, en de voorwaarden in Zichtbaarheid.
  • Gedeelde secties kunnen in de paginakop, de hoofdtekst of de paginavoet staan, maar niet in kolommen.
  • Is het opgeslagen blok verdwenen, dan toont de sectie “Shared section · saved block not found”. Verwijder het blok of voeg een ander opgeslagen blok in.
  • Zit het gebruik van gedeelde secties niet meer in je abonnement, dan worden ze niet afgedrukt (“Shared section · not in your plan, it doesn’t print”). Je kunt ze nog steeds ontkoppelen, zodat ze als gewone blokken worden afgedrukt, en je kunt opgeslagen blokken nog steeds als kopie invoegen.

Gerelateerde artikelen