Spring til hovedindhold
Når du har sat en blok op, som du vil have på flere dokumenter, fx en formateret juridisk sidefod, en note om returnering eller en række kolonner med dine kontaktoplysninger, kan du gemme den én gang og genbruge den. Du kan indsætte en gemt blok på to måder:
  • Som kopi: Skabelonen får sin egen kopi, som du frit kan ændre. Senere ændringer i den gemte blok påvirker den ikke.
  • Som delt sektion: Skabelonen viser selve den gemte blok. Ændrer du den delte sektion én gang, bliver alle skabeloner, der bruger den, opdateret.

Før du starter

Gemte blokke er en del af den visuelle editor. Delte sektioner er en separat funktion i abonnementet (Delte sektioner). Begge afhænger af dit abonnement. Se Den visuelle editor i de forskellige abonnementer.

Gem en blok

  1. Vælg blokken, eller åbn dens håndtagsmenu på siden.
  2. Vælg Gem som blok….
  3. Angiv et Navn, og gem.
En Kolonner-blok gemmes sammen med blokkene i dens kolonner. Blokken vises under Gemte blokke i paletten i alle visuelle skabeloner.

Indsæt en gemt blok som kopi

Klik på den gemte blok i paletten under Gemte blokke for at tilføje den under det valgte, eller træk den ind på siden. Kopien er en almindelig blok i denne skabelon.

Indsæt en gemt blok som delt sektion

  1. Åbn den gemte bloks menu i paletten under Gemte blokke.
  2. Vælg Indsæt som delt sektion.
Blokken på siden er en Delt sektion. Gemte blokke, der bruges som delte sektioner, har mærket Delt i paletten.

Ændr en delt sektion

  1. Vælg den delte sektion. Fanen Indhold viser, hvilken gemt blok den viser, og Shared with: de skabeloner, der bruger den.
  2. Klik på Redigér delt sektion, og ændr dens indstillinger.
  3. Klik på Save for all templates, og bekræft.
Hver skabelon, der bruger den, får en ny version i sin historik med betegnelsen Delt sektion. Hvornår ændringen træder i kraft, afhænger af Kræv udgivelse (Indstillinger › Dokumenter og udskrivning):
  • Fra: Alle skabeloner, der bruger den, opdateres med det samme. En skabelon, der stadig har en kladde, får også ændringen i sin kladde.
  • Til: Ændringen kommer ind i hver skabelons kladde, og en skabelon uden kladde får en. Kunder, eksporter og udskrifter bruger fortsat de udgivne versioner, indtil du udgiver hver skabelon. Det står i bekræftelsen og i beskeden efter du har gemt. Den skabelon, du redigerer, viser sin nye kladde med det samme, og dine ikke-gemte ændringer bliver bevaret. Se Arbejd med kladder med Kræv udgivelse.
En delt sektion med kolonner kan ikke redigeres på denne måde. Frakobl den, redigér den, og gem den som blok igen.

Frakobl en delt sektion

Vælg den, og klik på Frakobl. Den bliver en kopi, der kun findes i denne skabelon, og som du derefter frit kan redigere. Andre skabeloner bruger fortsat den delte sektion.

Omdøb eller slet en gemt blok

Åbn den gemte bloks menu i paletten, og vælg Omdøb eller Slet. Når du sletter den, fjernes den fra dine gemte blokke. Skabeloner, der har indsat den som kopi, beholder deres kopi. En gemt blok, som skabeloner bruger som delt sektion, kan ikke slettes: Frakobl den fra de skabeloner først.

Godt at vide

  • En delt sektion ser ud som sin gemte blok. I hver skabelon kan du kun indstille dens bredde og afstand samt dens betingelser under Synlighed.
  • Delte sektioner kan placeres i sidehovedet, i brødteksten eller i sidefoden, men ikke inde i kolonner.
  • Hvis den gemte blok er væk, viser sektionen “Shared section · saved block not found”. Slet blokken, eller indsæt en anden gemt blok.
  • Hvis dit abonnement ikke længere omfatter delte sektioner, bliver de ikke udskrevet (“Shared section · not in your plan, it doesn’t print”). Du kan stadig frakoble dem, så de udskrives som almindelige blokke, og du kan stadig indsætte gemte blokke som kopier.

Relaterede artikler